Knivseminar på husflidsefterskolen i Skjern oktober 2003

Efter nogle år, hvor der ikke var tilstrækkelig interesse for knivforeningens seminar, lykkedes det i 2001 at stable et nyt seminar på benene. Ved den lejlighed blev det vedtaget, at arrangementet kun skulle køre hvert andet år. Derfor blev der igen iår inviteret til seminar på Husflidsefterskolen i Skjern, og knap 60 knivmagere meldte deres ankomst.

Seminaret gennemføres i Skjern, fordi man på Husflidsefterskolen råder over nogle helt perfekte rammer til sådan et arrangement. Når skolens elever rejser hjem på efterårsferie, får vi mulighed for at låne værelserne til overnatning, skolens professionelle køkken sørger for forplejningen (og det er rigtig godt - et ægte 4-kilo's kursus.......), der er masser af fællesarealer til morgensamling, hyggesnak og socialt samvær langt ud på natten, og så er der alle de meget veludrustede undervisningslokaler, som bruges til demonstrationerne.

Foreningen skaffer hver gang nogle kendte og meget dygtige demonstratorer, som stiller op med forevisning af forskellige arbejdsmetoder. Der har været mange forskellige emner oppe gennem årene, og dette år var programmet ikke mindre spændende:
- Jan Arild Jahsen fra Norge viste skedesyning og pauting
- Viveca Sahlin fra Sverige viste sine formidable evner som scrimshaw-artist
- Anders Frederiksen demonstrerede frihåndsslibning af klinger
- Mogens Pedersen viste hvordan han sliber klinger med et slibefixtur
- Bjarne Rasmussen viste smedning af lamineret klinge, damask, mosaikdamask, mokumé og motorcykelkæde
- Jacob Nielsen viste sine fantastiske udskårne skæfter og fortalte om "alle" hemmelighederne i træskæring
- Lars Tougaard demonstrerede hvordan han ætser mønstre, navne og motiver på klinger
- Jens Ansø viste hvordan han sliber mønstre på kanten af sine klinger efter hærdning

Derudover var der et spændende foredrag lørdag aften om foldeknive, og Ole Gregor guidede os omkring de forskellige typer foldeknive, deres respektive fordele og ulemper, samt viste en hel del om  hvordan man kan lave sådanne knive. For de fleste en helt ny verden, som bestemt også er meget spændende.

Endelig er der altid udstillinger af materialer og værktøj, og iår var der mange udstillere: Elgkniven, Hanghøi knive, Aage Frederiksen, Naturgalleriet, Sort & Schou knives, og så udstillede Jonas Ibsen sin store samling af forskellige træsorter.

Denne gang har vi ikke selv taget billeder, men de nedenstående er velvilligt stillet til rådighed af Karl Erik Nielsen fra Struergruppen. Der er desværre ikke billeder fra alle demonstrationerne, men det skulle alligevel være muligt at få et godt indtryk af arrangementet.

Allerede kort tid efter ankomsten fredag aften, var der godt gang i snakken ved de små borde i opholdsområdet. Mange af deltagernes knive kom på bordet, og der blev diskuteret detaljer, arbejdsprocesser og design - og der er altid noget at hente når så mange knivmagere er samlet.
Lørdag morgen startede demonstrationerne rundt i de forskellige lokaler. Her er Jan Arild Jahnsen fra Norge gået igang med at sy en skede, som han senere skal paute mønstre på. Efter opmåling og udskæring skal der stikkes huller med en syl.
Derpå syes der med saddelmagersøm, så sømmen kan laves helt jævn og lige.
Her ses det endelige resultat, og som det fremgår med al ønskelig tydelighed, kan Jan virkelig lave en smuk syning.
Undervejs i processen gav Jan sig også tid til at illustrere detaljer på tavlen. Der var som vanligt mange tilhørere til Jan's demonstrationer, og de fleste fik noget nyt med hjem til eksperimenterne de kommende vinteraftener.
I et af de andre lokaler demonstrerede Jens Ansø hvordan han sliber mønstre i ryggen på sine klinger. Det foregår efter klingen er hærdet, så han bruger små roterende slibestifter med diamantbelægning. Der blev både snakket arbejdsmetoder, design og efterbehandling, så vi kom hele vejen rundt.
I år havde foreningen også fået Viveca Sahlin fra Sverige til at komme og vise sin aldeles fremragende scrimshaw frem. Selve teknikken er ikke specielt indviklet, da det "bare" drejer sig om at stikke små huller i overfladen med en meget spids nål - men at mestre detaljerne som Viveca gør det, er de færreste beskåret. Hun leverer virkelig kunsthåndværk i absolut topklasse på verdensplan, så det var nogle spændende demonstrationer.
Foreningens formand Anders Frederiksen var også på banen, og viste sine evner udi klingeslibning på båndsliber. Samme emne blev demonstreret af Mogens Pedersen (og det har vi desværre ingen  billeder af), men hvor Mogens anvender et slibefixtur, sliber Anders helt på frihånd. Stadig flere arbejder selv med at slibe klinger, så det var nogle ganske velbesøgte demonstrationer.
Efter aftensmaden og foredraget om foldeknive blev der god tid til at snakke videre om knivene. Her har Michael West lagt sine smukke knive frem, og der diskuteres former og metoder til at fremstille de helt utrolige sølvbeslag Michael er kendt for.
Men det skal ikke være kniv det hele !!!
Der bliver også tid til lidt fællessang, og her har Jan, Jacob og Anders gang i mere eller mindre flerstemmige udgaver af gamle klassikere.
Og Michael kan andet end lave knive. Han er også deltids musikant, og giver her et nummer sammen med Mikkel på mundharpe.
Den "hårde kerne" fortsatte et godt stykke efter midnat, så stemmerne var ekstra dybe søndag morgen !
Efter endnu et særdeles vellykket arrangement i Skjern har foreningen allerede lavet aftale om gentagelse til efterårsferien 2005. Så man kan ligeså godt få sat kryds i kalenderen med det samme - for det bliver helt sikkert også godt næste gang !!

 

Hvis du er kommet ind på denne side gennem et direkte link, TRYK HER