Vikingesmedetræf i Ribe 2004

I juli måned var der vikingesmedetræf på Ribe Vikingecenter. Det var Poul Kristensen der sammen med smedegruppen Regin arrangerede træffet. Jeg var der lørdag, en herlig dag med store oplevelser ikke mindst fra en uventet side.
Det var en fornøjelse at møde så mange smede, nye som gamle i faget, og se hvordan der på pladsen virkelig blev smedet for fuld kraft! Det var et fælles oplæg, en bunden opgave fra mestersmeden Therese Johansson. Opgaven var en spydspids, af type sen vikingetid/tidlig middelalder, en meget smuk ting.

 

Knud Høeg
Medlem af Vikingesmedegruppen Regin.
De har bygget esser i vinterens løb, og nu var det tid for at få dem frem i lyset. Modellen lignede en Islandsk fisebælg.
Det var ikke de tre tenorer, men de tre smede. Fra venstre Mogens Winding fra Esbjerg, Ejvind Clemmensen også Esbjerg, samt Henrik Langgaard fra Vejrup.
Peter Svinkløv er også med i Regind. En rigtig "smed" med tydelig glæde ved at kunne lave noget andet end til daglig hvor Peter er ingeniør. " Det giver en herlig kontrast at komme ud og smede" siger Henrik
Peter får lige noget at tygge på! Therese viser en detalje.
I langhuset var der også smede. Helge Jensen fra jernaldergruppen iwaz i Odense var også med "på en tidsrejse" som han sagde. Kristian fyrede godt op under essen, og så var de klar.
Kristian får lige et godt råd med på vejen. Therese var alle steder, altid klar til at vejlede og hjælpe.
Knivsmeden fra Bornholm Jacob Nielsen var også med. Her med en lansespids smedet i stål.
Idun med sin far, Tom. Det er godt at se stærke vikinger blive bløde en gang i mellem.
Martin puster til ilden. At lave mad på vikingevis til mere end 40 mennesker er en værdig opgave.
Therese har smedet siden hun var 15. Selv om det ikke ser sådan ud, er det faktisk blevet til nogle år som smed. Therese har siden hun var 8  villet være smed. Faderen var også smedemester og hendes mor er kunstner og fascinationen af materialet stammer helt fra dengang. "Tænk, at tage et hårdt materiale og forme det helt som din vilje vil, det er fantastisk" Det lyser ud af øjnene på Therese at hun virkelig brænder for håndværket. "ideen er det vigtigste nu, du kan ikke bare smede kopier og gamle ting, det er nødvendigt med nytænkning for at komme videre". Therese har i dag en smedie sammen sin mand og lever af det.
Therese er også den eneste kvinde i Norden der har mestersmedebrev.
På et spørgsmål om hvorvidt smedene var gode ved hende når hun kom i et smedeforum med ene mænd svarede Therese: "Alle smedene er gode ved mig, der er ingen der kommer med bemærkninger om at jeg ikke kan, er en kvinde eller andet. De ved at jeg kan. Udenfor smedenes rækker er der dog indimellem kommet nogle bemærkninger, men kun fra uvidende.
"Therese er stolt af at være smed, det lyser ud af hende. På lang afstand ses at hun er tilstede, at hun virkelig er med. "Jeg har arbejdet og slidt i mange år for at komme dertil hvor jeg er nu og få mit mestersmedebrev", siger Therese, "Nu er jeg en af dem!"
Hun har været på smedetræf i Achen, har undervist på Island og i resten af Norden.
"Der er hygge og inspiration til smedetræffene, det er en utrolig dejlig stemning. Jeg vil smede resten af livet, der er så meget jeg ikke har prøvet endnu."
 
Så er der "masterclass". Nyd billederne fra Thereses undervisning.
 
 
Internationalt "armvridning" Poul hjælper lige med at give en hånd.
I Danmark er de meget almindeligt at bruge linolie til at sortsværte færdige ting. Her bruger Therese ren træ-tjære, hurtigt, velduftende og meget flot. Efter den behandling kan der bruges "Vikingesværte" eller "støvlefedt" en blå/lilla/sort neutral creme. (ikke skosværte)
Her er så der færdige resultat, en meget smuk og velformet.... spydspids.
 
Slangen på armen har Therese lavet da hun var 16. Hun har den altid på når hun er ude og smede og undervise. Den minder hende om at alle har været børn engang, at vi skal alle starte et sted. "At kunne lære nogen noget starter med at jeg skal være på det sted hvor de er, ellers kommer vi ingen steder" siger Therese og rejser sig for at hjælpe en af smedene der lige kom og skulle have
lidt hjælp.
 
Jeg vil smede resten af livet, der er så meget jeg ikke har prøvet endnu.

 

Hvis du vil se mere til Thereses arbejder kan du se på hendes hjemmeside:

Smedja Therese

Hvis du er kommet ind på denne side gennem et direkte link, TRYK HER