Vikingemarked i Struer, august 2003

Vikingerne vender tilbage var temaet for Struer museums store arrangement på havnen i Struer. Et godt sammensat program, mange gode vikinger på pladsen, en autencitet og tidstro fremstilling som var meget bedre end meget i Danmark. En dejlig stemning og mange oplevelser for både deltagere og publikum.

 

Smed Poul Kristensen med en kniv lidt ud over det sædvanlige. 
Poul har smedet klingen og Bent fra Lindholm vikingegruppe har lavet skæftet.
Tangen af klingen går igennem skæftet og afslutter som tunge i dragen.
Ejvind Nørgård var med på markedet og viste sine sværd og rekonstruktionssmedninger frem. Ejvind har fået opgaven med at lave rekonstrukstionssmedninger til Moesgårds udstilling om Illerup fundet.
Ejvind har 2 job..... først en arbejdsdag som smed, derefter endnu en arbejdsdag i sin egen smedie. Det kræver meget for at arbejder i smedien ikke bliver til pligt, for så er der ikke meget glæde i det længere.
Poul har lavet kniv til sin hustru, og det er ikke til at tage fejl af hvad hun hedder.
Gerda er et gammelt navn for "den skønneste blandt jætter" og som Ejvind siger kan hun skabe sig om til lidt af hvert, også en furie ;-)
Et stykke smedearbejde med sjæl og historie.
Her er Ejvind med en økse der er en kopi af et fund fra Odense. Der er kun fundet 2 økser af denne type, men de var mærker på samme måde, så er fra den samme smed. Efter smedningen var Poul ikke helt tilfreds, der var 20 grams forskel på fundet og kopien !!
Ingen Ejvind uden sværd. Sværdet ved Ejvinds side er et af de første sværd han har smedet. En skøn sag med mange kvaliteter.
Så trækker Ejvind blank til glæde for de mange tilskuere.
At det er en kvalitetsklinge der er sej ud over det vanlige ses her. Ejvind tager ved sværdet og bøjer det elegant flere gange, giver slip og....
sværdet er lige igen. Noget der kunne bringe undren frem hos de mange der var ovre og se på.
Her får Martin på 9 år en oplevelse ud over det sædvanlige. Martin fik sværdet i hånden og blev helt stille, Jeg så Martin til hest med sværdet svingende i kamp, han glemmer ikke denne dag med det samme!
Her er Struer Museums "diner transportable". De deltagende vikinger var på kost og "madvognen" med kurvene kom rundt til alle.
Hvem sidder der med hatten? og vejer saltet af?
Det er såmænd Salt-Bent som vi kender ham. Smeden Bent Sahlin, vikingesmeden med publikumstække er med sin saltbod en festligt indslag på de mange vikingemarkeder i Danmark og udlandet. Bent sælger enebærrøget salt, og her er det på sin plads med en advarsel : det er vanedannende!!
Jeg bruger saltet når jeg bager brød, det giver en fantastisk brødsmag, jeg bruger det til æg!!, pålæg, krydderi i vores kødretter, og det er bare uundværligt. Bliv ved Bent, verden vil være et fattigere sted uden Livets salt.
Alle vikinger er opportunister! En trafikdræbt grævling blev samlet op og taget med til markedet. Det gav Dorthe mulighed for at få et grævlingeskind og publikum fik en ekstra oplevelse.
Der var arrangeret en smedekonkurrence blandt de deltagende smede. Der var mange forlæg og derfor forskellige arbejder. Poul Kristensen smedede en grilrist med et par detaljer der var meget flotte.
Afslutningen på siderne var dragehoveder.
Ophænget var afsluttet i en hestehoved. Så er den klar til et par gode hestebøffer siger Poul.
Smukt arbejde, og dejligt at opleve smedene i arbejde. Som en sagde: Det er sjældent at smedene tænder op flere timer før publikum kommer ind på markedet.
En anden glad smed, Ulrik Heldgaard fra Randers med et smedearbejde efter forlæg fra et fund fra Osebergskibet. Et arbejde med mange smukke detaljer.
Essesvejsede ringe flettet ind i stagerne.
Her er en usædvanlig gæst..... Jelling orm skibet fik lagt til kaj på en lidt usædvanlig måde. Naboerne fik nok lige søvnen ud af øjnene!
Her i sit rette element! Smukt syn, en glæde at se disse skibe på fjorden.
Kom ikke og sig at de gamle smede kan lægge sig i halmen og slappe af! Her er en "nybegynder" der kan lidt mere end de fleste. Henrik Hansen fra Bording er ny i smedenes verden. Den smukke spydspids er en af de første ting Henrik har smedet  ved essen. Det er meget rart at se unge smede der vil og kan.  Her hjælper de "gamle" gerne, og Poul Kristensen har da også været med til at hjælpe Henrik i gang.
Her er Henrik med sin nybyggede esse, lavet klar til markedet. Hjelmen er koldbanket og et smukt arbejde.
Ved præmieoverrækkelsen startede seancen med skønsang. Under hele markedet har en musikgruppe gået rundt og sunget og spillet, et dejligt indslag.
Ventetid blandt smedene inden vinderen offentliggøres.
Og vinderen blev Poul Kristensen der fik en række smukke præmier fra den lokale virksomhed B&O. Lars Bæk-Sørensen der har været ekstern konsulent på projektet overrækker præmien.
Lidt usædvanligt blev præmien for bedste kriger afgjort ved en finale ved selve præmieoverrækkelsen. De 2 krigere kæmpede indædt om æren.
Der blev ikke lagt fingre eller andet imellem, de går virkelig til den.
Slaget nærmer sig sin afslutning, ungdommen vinder. Af flot afslutning på et godt marked.

Hvis du er kommet ind på denne side gennem et direkte link, TRYK HER